Nazywam się Piotr Szulc. Jestem autorem
wzoru użytkowego nr 64450 pt. "Wazon
Wegetacyjny". Zapraszam do zapoznania się z ich budową i możliwościami ich wykorzystania w badaniach naukowych,
oraz w uprawie roślin. |
Tom XXV, Rośliny Oleiste 2004
WPŁYW SIARKI NA ZAWARTOŚĆ GLUKOZYNOLANÓW W SIEWKACH RZEPAKU JAREGO STAR Piotr Mirosław Szulc, Lucyna Drozdowska
Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy, Wydział Rolniczy, Katedra Fizjologii Roślin
Słowa kluczowe: rzepak jary, siewki, kultury in vitro, siarka, glukozynolany indolowe, glukozyno-lany alkenylowe
W celu określenia wpływu siarki na zawartość i przemiany glukozynolanów w początkowych etapach ontogenezy rzepaku jarego przeprowadzono doświadczenie w kontrolowanych warunkach kultur in vitro. Kiełkowanie nasion oraz wzrost siewek zachodził na pożywce Murashige i Skoog'a (1962), z której wyłączono siarkę (kontrola) lub zwiększono jej poziom (172-767 mg S-SO4 /dm3 ).
W trzydniowych kiełkujących nasionach dominowały glukozynolany alkenylowe (głównie pro-goitryna), natomiast w siewkach 9-21-dniowych glukozynolany indolowe (głównie neoglukobrassicyna). Brak lub niska zawartość siarki w pożywce przyspieszały katabolizm glukozynolanów. Wskazuje to, iż produkty hydrolizy tych związków mogą być wykorzystywane jako źródło siarki przez rozwijający się zarodek przede wszystkim w heterotroficznej fazie kiełkowania.
Wstęp
Spośród związków siarki występujących w roślinach z rodziny Brassicaceae na szczególną uwagę zasługują glukozynolany. Uczestniczą one między innymi w mechanizmie obronnym (Chew 1988, Schnug i Haneklaus 1995, Zhao i in. 1997). |
|